Bild från Åland Engelsk version
 

Böcker om och från Åland!


Här hittar du tips på skrifter och böcker, om och från Åland:

 

ÅLAND - GÄSTHAMNAR, FARLEDER, ANKARPLATSER av Anders Hellberg

En hamnguide över Ålands skärgård!

Hamnguiden är på 224 sidor med grundläggande hamninformation gällande de 70 gästhamnarna, gästbryggorna och naturhamnarna som finns på Åland. Dessutom finns lite hamnhistoria och förslag till aktiviteter och bilder från hamnarna.

Sidor: 224
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789525705522
Bandtyp: Övrigt
Utgiven: 2013

Klicka här för mer information eller köp »

TURIST & CYKELKARTA - över Åland och Åboland 

Turist och cykelkarta över Åland.

Teckenförklaring: vägklassifikation, vägnumrering, andra trafikuppgifter, reseinformation, cykelleder, bebyggelse och terränguppgifter och gränser.

Utgiven av Karttakeskus.

ISBN 10: 9515933897
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789515933898
Bandtyp: Övrigt
Utgiven: 2006

Klicka här för mer information eller köp »

ÅLAND av Ann-Gerd Steinby

Åland - en spännande självstyrande svensk-språkig ö-värld, visst är den värd att besöka.

Läs boken, skriven och illustrerad av ålänningar, och res med kunskap i bagaget. Boken ger ett brett perspektiv på Åland och ålänningarna med texter om Ålands natur, historia, sjö-farten, självstyrelsen, kulturen, midsommarstängerna, intressanta åländska profiler, Mariehamn och utflykter runt fasta Åland och skärgården.

ISBN 10: 9157440662
Sidor: 132
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789157440662
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 1994

Klicka här för mer information eller köp »

36 STUNDER - En reportagebok om Åland av Daniel Eriksson

Eriksson, Daniel. 36 stunder - en reportagebok om Åland. "36 stunder - en reportagebok om Åland" är både en nutidsdokumentär och en bok fylld av upplevelser. I text och bild beskriver den livet i ett litet självstyrt ösamhälle idag. Genom nära möten med människor som lever på Åland skildras samhället ur en rad perspektiv. Skribenten och fotografen har levt med intervjupersonerna i allt från några timmar till flera dagar och sedan återgett desa stunder i text och bild. På så vis får läsaren en inblick i det Åländska vardagslivet, det liv som ofta inte kommer fram i turistböckerna. Till flera av reportagen hör även faktarutor. Boken är rikt illustrerad med svartvita bilder. Författare till bokpresentationen: Daniel Eriksson och Charlotte Mäkelä

ISBN 10: 9529121865
Sidor: 255
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789529121861
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 2000


GULD I BLODET av Mikael Paasikivi

Året är 1854 och postroddaren Olof från Eckerö på Åland anlitas för en transport till Bomarsunds fästning, omedveten om att transporten innehåller en stor mängd guld. Under överresan tvingas han kämpa för sitt liv och sin överlevnad.

Mer än 150 år efter hans död hittas ett brev som leder till att en åländsk familj riskerar att utplånas. Kriminalkommissarie Ulla Johansson från Mariehamn dras in i en jakt på liv och död efter en mördare.

Guldet från slaget vid Bomarsund kastar fortfarande sin skugga över öriket mitt i Östersjön.

Språk: Svenska

Klicka här för mer information eller köp »

ISKULTUR I SKÄRGÅRDEN av Björn Carneholm

Boken innehåller fakta och berättelser med bilder från skärgårdsregionen kring Åland med omgivande övärld.
En underhållande och intressant bok med lokalkänsla i berättelserna.

Boken är en utmärkt gåva för dig som vill ge bort en Åländsk bok i present till någon!

ISBN 10: 9529139179
Språk: Svenska

Klicka här för mer information eller köp »

MED BLODET SOM BAND av Mikael Paasikivi

Läs den avslutande boken i trilogin om kommissarie Ulla Johansson vid Mariehamnspolisen.

Mordet på två unga kvinnor tvingar in henne i en katt- och råttalek med en mördare. Men vem är vem? Och hur kommer det sig att den argentinske diktatorn Juan Perons dunkla skugga kan styra över Kalle och Crissis framtida förväntningar?

Missa inte upplösningen i den spännande och avslutande boken i serien om Ulla och hennes vänner på Åland!

Språk: Svenska

Klicka här för mer information eller köp »

SEVÄRT PÅ ÅLAND av Håkan Skogsjö

Sevärt på Åland: Den nödvändiga guiden för dig som vill veta lite mer!

/Håkan Skogsjö

ISBN 10: 9529111193
Sidor: 64
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789529111190
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 1999


SPINDELN I STENEN av Mikael Paasikivi

Ett oväntat dödsfall i Geta på norra Åland får oanade konsekvenser för kriminalkommissarie Ulla Johansson. Kopplingen mellan andra världskriget och Åland är först inte uppenbar. När några fragment av en nazistskatt hittas på Åland, leder det henne ut på en mördarjakt till ett varv i Sevilla, i södra Spanien.

Där praktiserar hennes unge vän Kalle, på ett åländskt fartygsbygge. Ulla Johansson från Mariehamn dras in i en svår jakt efter en flyende mördare. Fyndet från andra världskriget i Geta skapar svårigheter på högsta politiska nivå, när Vladimir Putin bestämmer sig för att tidigarelägga sin årliga fiskeresa till Åland.

Språk: Svenska

Klicka här för mer information eller köp »

UPPTÄCK ÅLAND - Turist- och cykelguide med kartor av Helena Forsgård

På Kökar finns en säregen ö, där gudarnas budbärare Hermes står staty. I den lantliga idyllen i Eckerö reser sig posthusets mäktiga fasad, ett hus som passat bättre i en storstad som Helsingfors. I Bomarsund finns en grekiskortodox begravningsplats från mitten av 1800-talet.

Varför? Det finns mycket att upptäcka på Åland om man skrapar lite på ytan.

Guideboken "Upptäck Åland", som blivit ett måste för den vetgirige turisten, har kommit ut i en sjätte omarbetad upplaga och ger svar på många frågor om Åland.

Med hjälp av detaljerade kartor hittar du över hundra smultronställen längs vägarna...

ISBN 10: 9529640064
Sidor: 67
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789529640065
Bandtyp: Häftad
Utgiven: 2009


YTTERST - Kökar mitt i havet av Katarina Gäddnäs

Kökar är ett litet men intensivt levande skärgårdssamhälle i den åländska arkipelagen. På somrarna besöker otaliga seglare öarna och byarna sjuder av liv. På vintern är det stillsammare men här finns en fast befolkning med dagis, skola, hälsovård etc. Ytterst handlar om hela Kökar: den karga och leende naturen och öarnas spännande historia men framförallt är det mänskorna på Kökar som står i centrum. I intervjuer och faktatexter speglar Katarina Gäddnäs en skärgårdskommun med entusiastiska EU-bönder, modiga sjöbevakare och kreativa konstnärer. Den som har varit på Kökar på våren har inte svårt att hålla med förriga gubben vid båthusväggen i vårsolen: "Vilken jävla tur att man inte sköt sej i vintras." Gabriella Nordlund har tagit de vackra fotografierna.

ISBN 10: 951501512X
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789515015129
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 2005

Klicka här för mer information eller köp »

ÅLÄNDSK MATGUIDE av Kenneth Nars

Åländsk Matguide

Vägvisaren till åländska smakupplevelser

Åländsk Matguide riktar sig till alla matintresserade som bor på, besöker eller är nyfikna på Åland. Boken presenterar de åländska smakernas mångfald och guidar besökaren till de rätta restaurangerna, caféerna, bagerierna och småproducenterna. Eldsjälarna i den åländska matkulturen introduceras och överskådliga kartor visar vägen för matresenären. Dessutom avslöjar boken de åländska kockarnas och bagarnas bästa recept med vackra matbilder.

Närproducerad mat

Det geografiskt och kulturellt särpräglade öriket Åland ligger i havet mellan Sverige och Finland. Här kommer fisken från närliggande vatten, brännvinet bränns på åländska äpplen och brödet bakas av spannmål från egna åkrar. På Åland har jordbruket, fisket och jakten långa traditioner och de har också format den åländska matlagningen och den åländska smakvärlden. Liksom alla öar har Åland tack vare sin isolering kunnat bevara sin matkultur på ett annat sätt än på fastlandet. Men samtidigt har de åländska sjöfararna genom historien hämtat med sig intryck, idéer och smaker från fjärran länder. På Åland har matkulturen varit en blandning av traditionella åländska och utländska intryck. Man har värnat och varit stolt över det man har, men samtidigt sett på omvärlden med öppna och nyfikna ögon.

Om boken

Åländsk Matguide är resultatet av ett långt arbete. Målet med boken är att sammanfatta och presentera den åländska maten i text, med vackra bilder, lockande recept och nyttiga kartor. En del av arbetet har gjorts genom att systematiskt besöka restauranger, bagerier och caféer. Men mycket har skett genom slumpen. Åländska vänner har berättat om ett nytt hembageri, som visat sig vara en pärla. En handmålad vägskylt lockar till köp av fast, nyskördad potatis eller det läckraste rökta lammet. På detta sätt, med hjälp av goda råd och en del nyfikenhet, har flera av de finaste matupplevelserna i denna bok upptäckts.

Unika matupplevelser

Den åländska matkulturen bjuder på stor bredd vad gäller utbud och smaker. Den åländska maten formas av naturen, jorden och vädret, men också av historia och kultur. Viktigast av allt är ändå människorna som står bakom den åländska maten. Människor, som med sitt jordnära yrkesval bidrar till att de lokala smakerna och matkulturen existerar, kan växa till sig och leva vidare till nästa generation. Det är dessa människor alla ålänningar, sommargäster och turister får tacka för Ålands unika matupplevelser.

Smaklig matresa,

Kenneth Nars


ISBN 10: 9529254881
Sidor: 144
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789529254880
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 2009

Klicka här för mer information eller köp »

DAGEN MED MIG av Björn Carneholm

Är en "arkipelagcyklopedi" där handlingen kretsar kring en bibliotekaries cykeltur i den sommarfagra åländska skärgården där hon möter en ny vän.

"Beskrivningarna på Brändö och skärgården och de vänliga människorna där, gjorde att jag riktigt längtade att få komma dit. Kanske inte på en cykeltur, som Seija, men som hon gjorde, att få slappna av och vila mig och vara nära havet, glädjas åt den vackra naturen och äta den goda maten, fisk, etc."
//Solweig Hammond, Seattle

ISBN 10: 952646422X
Sidor: 207
Språk: Svenska
ISBN 13: 952916422X
Bandtyp: Limbunden
Utgiven: 2003

Klicka här för mer information eller köp »

RÖTTER OCH ARV - Tolv åländska hem av Britt Marie Trensmar

Jo, visst har jag varit på Åland. Båten stannade plötsligt till mitt i natten. Jag tittade ut genom fönstret, men det var alldels mörkt och man såg ingenting.

Så ser en ganska vanlig bild ut av öriket mitt i Östersjön. Min egen bild färgades tidigt av familjens anekdoter om släktingarna på andra sidan Skiftet. I mina barnaöron lät det seansliknande, som kontakter med de döda på "andra sidan".

Där borta. På andra sidan. Hur lever människor sina liv där? Hur bor de, vad har de för stil och smak? Hur tänker och fungerar de? Hur ser deras vanor, koder och oskrivna regler ut? Efter många år i svenska storstäder återvände jag till rötterna med ambitionen att ta reda på det.

Min väg tillbaka till rötterna gick genom kvinnorna, som lät mig fotografera deras hem. Resultatet ser ni i denna bok.

Ute på kobbarna ryms allt från Ålands eget maritima kulturarv till finska världsstjärnor på designhimmelen. Allt från Skeppargårdar till rymdålderns Futurohus, allt från hemmasnickrat till designikoner. Allt från utländska influenser som hämtats hem till lokala formgivare som exporterar sina idéer till fjärran länder.

Naturligtvis har kulturkrockar infunnit sig, trots att jag trodde att jag kunde mina rötter utan och innan. Vad har skärgården att ge storstadsmänniskor utöver det mest uppenbara som semesterort under några korta sommarveckor? Och vad har storstaden att ge skärgården? Några svar och en saltstänkt väg in till Åland ger denna personligt berättade bok som kretsar kring mötet med de 12 hem som presenteras i inspirerande bilder.

ISBN 10: 9515226619
Sidor: 198
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789515226617
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 2009

Klicka här för mer information eller köp »

SKYDDAD NATUR PÅ ÅLAND - Ett arv att värna av Håkan Kulves

Skyddad natur på Åland: Ett arv att värna. Allemansrätt och friluftsliv, lagstiftning, skyddade områden, fridlysta växter och djur, naturstigar och fågeltorn.

Utgiven av PQR-kultur.

ISBN 10: 952992187X
Sidor: 272
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789529921874
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 2004

Klicka här för mer information eller köp »

TURISM OCH TRADITION - Att använda det åländska kulturarvet av Yrsa Lindqvist

Boken belyser hur man på Åland använder kulturtraditioner och minnesmärken av olika slag för att främja turistnäringen. Uppsatserna i boken bygger på ett fältarbete som etnologer och folklorister vid Svenska litteratursällskapets Folkkultursarkiv gjorde på Åland sommaren 2006.

ISBN 10: 9515831679
Sidor: 250
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789515831675
Bandtyp: Häftad
Utgiven: 2006

Klicka här för mer information eller köp »

UTPOST, MELLANLAND, BRYGGA 

Begreppen utpost, mellanland och brygga utgör grunden för denna bok som speglar det åländska samhället utifrån nya och annorlunda perspektiv. Utifrån de tre begreppen tolkas den åländska identitetens och samhällets utveckling sedan 1809. Uttolkarna är konstnärer forskare och skribenter, och boken är en hybrid där konst och bilder varvas med essäer och intervjuer med konstnärerna.

Utpost, mellanland och brygga ges ut på svenska, engelska och finska av Ålands fredsinstitut i samarbete med Ålands museum/Ålands konstmuseum. Boken bygger vidare på och fördjupar en utställning med samma namn som uppmärksammar märkesåren 1808-1809 och visas på Ålands konstmuseum under sommaren 2009.

Medverkande konstnärer och skribenter är Nina Fellman, Peter Hägerstrand, Sebastian Johans, Johan Karrento, Satu Kiljunen, Lasse Kärkkäinen, Stefan Lindfors, Richard Palmer, Johannes Salmnen, Karen Sjoholm, Sia Spiliopoulou Åkermark, Sanna Tahvanainen och Pauliina Turakka Purhonen.
Boken är publicerad med bidrag från statsrådet kansli och kulturfonden för Sverige och Finland.

ISBN 10: 9789525265385
Språk: Svenska

Klicka här för mer information eller köp »

ÅLAND I BILDER av Andy Horner

Andy Horner är frilansfotograf med huvudsaklig inriktning på naturfotografering. Andy är aktiv fotograf över hela norden och har givit ut totalt tre bildfyllda böcker.

ISBN 10: 9529185278
Sidor: 120
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789529185276
Bandtyp: Häftad
Utgiven: 2005

Klicka här för mer information eller köp »

80 ÅR PÅ HAVET - Sjöbevakningen på Åland 1930 - 2010 av Kenneth Gustavsson

Tisdagen den 1 juni 2010 blev det 80 år sedan sjöbevakningen startades i Finland. I somras publicerades en historik över sjöbevakning på Åland ”80 år på havet” sammansatt av forskare Kenneth Gustavsson.

ISBN 10: 9525705277
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789525705270
Bandtyp: Inbunden

Klicka här för mer information eller köp »

BOKEN OM POMMERN av Jerker Örjans

Mycket rikt illustrerad i färg och sv/v.

Med utdrag ur böcker, brev och skeppsjournaler men framför allt med illustrationer, skildrar Boken om Pommern fyrmastbarkens öden i den våldsamma Sydatlanten men också i behagliga passadvindar och tropikernas stiltjebälten.
Boken skildrar livet ombord på vakt och frivakt, vardag och helg, till sjöss och i hamnar.

I 50 år seglade Pommern som fraktfartyg, i 50 år har hon nu varit museifartyg i Mariehamns hamn.

En mycket vacker bok!

ISBN 10: 9519814124
Sidor: 117
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789519814124
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 2002

Klicka här för mer information eller köp »

DIALEKTEN I ÅLANDS NORDÖSTRA SKÄRGÅRD av Eva Sundberg

En bok om dialekterna i Björkö samt Brändö kommun i ålands nordöstra skärgård.

ISBN 10: 9529735030
Sidor: 205
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789529735037
Bandtyp: Häftad
Utgiven: 1993

Klicka här för mer information eller köp »

EN FÖGLÖEMIGRANTS MEMOARER av Hjördis M. Sundblom

Åländska skärgårdflickan Hjördis Sundblom emigrerade som 17–åring till Amerika. Hon
arbetade i förmögna hem, bl.a. inom societeten.. Hennes utbildning förde henne sedan som
fysiterapeut till det välrenommerade St.Lukes – Rooseveltssjukhuset i New York.
Åren i Amerika blev rika på upplevelser. I boken ingår förutom hennes personliga minnesbilder,
ett rikligt fotomaterial.

ISBN 10: 9529921802
Sidor: 119
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789529921805
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 2003

Klicka här för mer information eller köp »

FÅGLARNAS KÖKAR av Ari Linna

Skärgårdskommunens fåglar förr och nu...

ISBN 10: 9525705013
Sidor: 300
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789525705010
Bandtyp: Häftad

Klicka här för mer information eller köp »

HÄLSNINGAR FRÅN ETT SVUNNET ÅLAND av Kjell Ekström

Vykort ur Rainer Kronstams och Göran Stenlids samlingar.

Vykort från 1900-talets första hälft

ISBN 10: 9519857613
Sidor: 96
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789519857619
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 2002

Klicka här för mer information eller köp »

KONSTNÄRER I ÖNNINGEBY av Kjell Ekström

Konstnärskolonin kring Victor Westerholm på Åland 1886-1914.

ISBN 10: 9529531699
Sidor: 117
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789529531691
Bandtyp: Häftad
Utgiven: 2007

Klicka här för mer information eller köp »

P. HJ. OLSSONS BOK OM ÅLAND - Nyutgåva av Kjell Ekström

Med Pehr Hjalmar Olssons illustrerade landskapsbeskrivning från 1895 i handen kunde gästerna på Mariehamns nya badanstalt bekanta sig med Ålands natur, befolkning och sevärdheter. I dag, drygt hundra år senare, ger boken istället en fascinerande tidsbild av ett landskap på väg från ålderdomlig naturahushållning mot ett modernt samhälle där turism och servicenäringar dominerar.

Den unge författaren, född i Ekenäs 1873, var ett par år chefredaktör för tidningen Åland men kom senare att bli känd som botanist och vetenskapsman, dock med delvis tvivelaktigt rykte. När han 1911 blev skjuten vid ett tågöverfall i Mexiko, hade han i rask takt klarat av en snabb akademisk karriär, lämnat familjen i Finland, rest runt hela världen och blivit något av en kändis.

Den här boken är inte bara en nyutgåva av en åländsk klassiker. Den skildrar också ett fascinerande levnadsöde som väl hade kunnat ge stoff till en hisnande film om en osedvanligt företagsam och spektakulär man.

Sidor: 190
Språk: Svenska
Bandtyp: Inbunden

Klicka här för mer information eller köp »

VEM ÄR VEM PÅ ÅLAND av Jerker ÖrjansISBN 10: 9529114958
Sidor: 182
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789529114955
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 1999

Klicka här för mer information eller köp »

ÅLAND FRÅN INSIDAN av Hasse SvenssonISBN 10: 9529086415
Sidor: 334
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789529086412
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 1997

Klicka här för mer information eller köp »

ÅLAND I MOTVIND 

Thorvald "Thusse" Eriksson, lagtingets talman 1955-71 berättar om Finlands "moraliska Ålandskris".

ISBN 10: 9529076355
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789529076352
Utgiven: 1994

Klicka här för mer information eller köp »

ÅLANDS SJÄLVSTYRELSE UNDER 80 ÅR - Erfarenheter och utmaningar av Ove BringISBN 10: 9518946833
Sidor: 119
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789518946833
Bandtyp: Häftad
Utgiven: 2002

Klicka här för mer information eller köp »

ÅLÄNDSKA ORD TILL VARDAGS OCH TILL FINBÄRS av Ralf Svenblad

De åländska dialekterna har som de flesta andra svenska dialekter blivit alltmer utjämnade. Om man förr kunde tala on ett antal åländska sockendialekter så kan man i dag i första skilja åt en dialetalt färgad svenska på fasta Åland och ett par tre mer utpräglade dialekter i den öståländska skärgården.

Åländskan har ändå sin särprägel, mittemellan det rikssvenska i väster och det typisk finlandssvenska i öster. Det gäller inte minst ordförrådet.

ISBN 10: 9525705099
Språk: Svenska
ISBN 13: 9789525705096
Bandtyp: Inbunden

Klicka här för mer information eller köp »

Tipsa oss gärna om fler böcker!
Annons
Åländska smycken
för alla tillfällen!

Annons
Professionella
badkläder för både
amatörer och tävlande

© Åland Online

© ÅLAND ONLINE - En del av btps WEBBUTIK COOKIES ANNONSERA SITEMAP MOBIL LOGGA IN