Kastelholms Slott
Kastelholms Slott är en välbevarad slottsruin i Sunds kommun.
När Kastelholm egentligen byggdes är fortfarande oklart, men man tror, någon gång mellan 1370-1380. Kastelholm nämns dock för första gången som ”Kastelholms Hus” 1388. Slottet är den enda medeltida befästnings-anläggning som Åland har kvar och fungerade som Ålands administrativa centrum ända fram till 1634, då Åland upphörde som eget slottslän (Kastelholms län).
Från början låg befästningen på en liten holme, men landhöjningen har gjort att det idag bara är vatten på den ena sidan. Borgmurens omkrets var c:a 217 meter och på vissa ställen nästan 2,5 meter tjock, den västra delen hade dessutom skottgluggar.Med sitt strategiska läge i Östersjön, har Kastelholm ofta dragits in i olika politiska konflikter, bland annat Engelbrektsupproret 1434 och det danska sjöröveriet 1507.
Några av de kungar som genom åren intresserat sig för slottet är bland andra Gustav Vasa som bodde på slottet några månader 1556. Erik XIV och hans fru Karin Månsdotter har dessutom, under hösten 1571, suttit fängslade i slottet.
Som så många andra slott har Kastelholm brandhärjats ett otal gånger, Ett uppmärksammat tillfälle var 1619 då slottet mer eller mindre brann ner till grunden. Den sista ståthållaren, Stellan Otto Mörner lät efter branden återuppbygga slottet och då mer representativt än tidigare.
Tyvärr började slottet förfalla i slutet av 1600-talet, man gjorde hjälpliga reparationer, men efter ett par bränder 1745 och 1772 lades slottet i ruiner. Den norra delen av slottet klarade sig dock skapligt och traktens bönder började använda slottet som spannmålsmagasin.
På 1930-talet byggdes magasinet om till ett litet museum och efter ett flertal omfattande restaureringsarbeten, den senaste i slutet på 1990-talet, har slottet idag besökare från hela världen.
Besöker du Kastelholms slott hittar du även Fängelsemuseet Vita Björn och friluftsmuseet Jan Karlsgården i precis närhet. Slottet har under sommaren öppet alla dagar.
Denna skiss är troligen gjord 1681 av Erik Dahlberg och kom att ingå i
”Svecia antiqua et hodierna”
Wow, wonderful blog format! How lengthy have you been blogging
for? you make running a blog look easy. The full look of your website is magnificent, as
neatly as the content!