Åland: Östersjöns Exklusiva Pärla

Åland, beläget mellan Sverige och Finland, är en självstyrande region som tillhör Finland. Trots sin lilla yta är Åland hem för hela 16 stycken kommuner, som var och en har sin unika karaktär. Denna skärgårdsidyll är inte bara känd för sina böljande landskap och sjöfartsarv, utan också för sin distinkta kultur och traditioner. Ett av dessa unikum är den djupt rotade kulturen av lokal produktion och hantverk, som återspeglas i allt från traditionella maträtter till handgjorda konstverk. Denna kombination av natur och kultur gör Åland till en destination värd att uppleva i sin helhet.
Välkommen att utforska hela Åland!

MARIEHAMN

Mariehamn är Ålands enda stad, fungerar som regionens administrativa och kommersiella centrum. Staden är även känd för sin rika sjöfartshistoria, vilket är tydligt i dess museum och det välbevarade segelfartyget Pommern.

BRÄNDÖ

Brändö ligger i den nordöstra delen av Ålands skärgård och består av över 1 200 öar och skär. Här hittar man en kombination av djup skog och öppen sjö, vilket ger ett varierat landskap och flera möjligheter till utomhusaktiviteter.

ECKERÖ

Belägen i den västra delen av den fascinerande skärgårdsgruppen Åland, finner man Eckerö kommun, en naturskön och historiskt rik plats som invånare och besökare har älskat i århundraden. Eckerö ligger mellan Sverige och Finland och är den västligaste kommunen på Åland.

JOMALA

Gränsande till Mariehamn, är Jomala den mest folkrika kommunen utanför staden. Den är känd för sin vackra kyrka från medeltiden och erbjuder en blandning av urban och lantlig atmosfär.

FINSTRÖM

Beläget i hjärtat av Åland, har Finström en rik historia. Godby, en av de viktigaste orterna i kommunen, fungerar som ett viktigt kommersiellt centrum för inlandet.

LEMLAND

Söder om Mariehamn, Lemland är känt för sina pittoreska landskap och kustlinje. Den erbjuder många möjligheter för friluftsliv, inklusive vandring och båtliv.

FÖGLÖ

Föglö är beläget söder om Mariehamn och är en grupp av öar med tät skog och vikar. Här finns historiska byggnader och minnesmärken som vittnar om skärgårdslivets utveckling genom tiderna.

GETA

Geta ligger i norra delen av Åland och är känd för sitt vackra landskap. Terrängen är kuperad och bjuder på några av Ålands högsta toppar, vilket ger besökare möjlighet att njuta av enastående utsikter över skärgården.

HAMMARLAND

Denna kommun, som ligger väster om Finström, erbjuder både vacker natur och en glimt av Ålands historia, med gamla kyrkor och historiska platser.

KUMLINGE

Kumlinge ligger i mitten av Ålands skärgård och har en rik historia, med gamla kyrkor och stenåldersboplatser. Den är också känd för sin vackra natur och gästvänliga invånare.

KÖKAR

Längst söder ut i Ålands skärgård hittar man Kökar, med sin robusta natur och fascinerande historiska platser, inklusive det berömda Franciskanerklostret från 1400-talet.

SALTVIK

Saltvik, beläget i norra delen av Åland, har en rik vikingahistoria. Kvarnbo, en plats i kommunen, var en viktig handelsplats under vikingatiden.

SOTTUNGA

Sottunga Kommun är den minsta kommunen i Åland när det gäller befolkning. Den är känd för sin lugna atmosfär, vackra vyer och vänliga invånare. Det är en perfekt plats för dem som söker lugn och ro i en orörd skärgårdsmiljö.

SUND

Sund är känd för sitt imponerande slott, Kastelholm, som har rötter från medeltiden. Det är en populär turistattraktion som ger insikt i regionens historia.

VÅRDÖ

Vårdö Kommun ligger öster om Mariehamn och består av många småöar och skär. Med sina traditionella röda trähus och rika fisketradition erbjuder Vårdö en genuin skärgårdskänsla. Färjor trafikerar regelbundet mellan de olika öarna, vilket gör det lätt för besökare att utforska området.

Välkommen till Åland

Ålands kommuner erbjuder en varierad upplevelse för både invånare och besökare, från det pulserande livet i Mariehamn till den lugna skärgårdsatmosfären i de mindre öarna. Oavsett om du är intresserad av historia, natur eller kultur, finns det något för alla på Åland.