Mariehamns stad

Om du letar efter en turiststad som inte känns för stor och ändå har småstadscharm är Mariehamn platsen! Beläget i en skärgård med över 6500 öar i Östersjön mellan Sverige och Finland, hittar du Åland, och Mariehamn är Ålands huvudstad.

Mariehamn grundades av tsar Alexander II 1861. Han namngav staden efter sin fru Maria Alexandrovna. Mariehamn betyder ”Maries hamnar”. Staden var vid den tiden nära en gammal bondby. 

Mariehamn är Ålands regionala centrum, där landskapsregeringen finns. Modersmålet är svenska. Staden har ett vapen som är format som en sköld och är gjord av gult och blått. Det finns ett ankare i de nedre två tredjedelarna av skölden och tre blad över den övre tredjedelen. Ankaret representerar sjöfartsindustrin som utgör stadens huvudsakliga försörjning, och bladen hänvisar till lindarna som kantar stadens parker. Staden är känd som ”Staden med tusen lindar.”

Med östersjöns mesta soltimmar och mildare vintertemperaturer än Finlands fastland är det inte svårt att förstå varför människor älskar Mariehamn. Det bor cirka 12 000 människor i staden, och över 1,5 miljoner människor besöker den årligen.

Mariehamn är en nyckel till färjetrafiken som går mellan Finland och Sverige. Eftersom det ligger i mitten av Östersjön är det också ett populärt stopp för kryssningar som verkar där. Detta beror kanske på områdets taxfree-politik.. Området erbjuder gott om butiker att besöka och saker att göra, och de flesta av dess shopping- och nöjesupplevelser kan tas in inom gångavstånd från stadens centrum.

Semesterort

Mariehamn anses vara en vacker semesterort. Många människor från Finland, Sverige och Europa kommer till Mariehamn på sommarsemester. Tänk dig att promenera på gatorna och fångas upp i en atmosfär där människor från hela världen talar olika språk men alla skrattar och skapar minnen medan de upplever ölivet, där långa traditioner och lokal kultur är varumärken. Det är idylliskt! På sommaren är det mycket aktivitet med konserter, mässor och konferenser i staden. I Mariehamn finns också en sommar- och vinterjazzfestival, Rockofffestivalen och Katarina-konserter.

Strosa längs Torggatan som är den största shoppinggatan. Här hittar du glasskiosker, foodtrucks och gott om platser att sitta och vila på. Det finns flera små pitoreska butiker, som har lokala hantverk och mönster som köksredskap, keramik och ulltillbehör. Det finns också en butik som säljer lokalt designade och tillverkade smycken. Skyltfönstren ser extremt inbjudande ut, och det skulle vara svårt att inte stanna i varje butik på gatan.

Det finns ett brett utbud av restauranger som spänner över hela budgetspektrumet. Du hittar pizza och kebab på ställen som Draken Kebab, eller för finsk snabbmat kan du prova Hesburger Mariehamn. Mellanklassrestauranger som Pub Albin eller Pizza Diablo erbjuder pizza, eller besök Marie Bar, ett hörnkafé som serverar färska smörgåsar och bakverk. Det finns andra restauranger som erbjuder god mat och unik atmosfär, som Restaurang Pommern, som är arrangerad med fartygsinredning, eller Restaurang Sittkoffska trädgården, som använder lokala råvaror och ger en oortodox touch till några av rätterna.

Det finns många barer och klubbar där besökare kan varva ner, och några av dem har levande musik och DJs på helgerna. Barerna besöks av lokalbefolkningen, så turister har en fantastisk möjlighet att lära känna och prata med dem och lära sig mer om Åland.

Stadens historia

För att uppleva stadens historia och kultur börjar besökarna vid Mariehamns rådhus och statsrådsbyggnaden. Efter en dag med shopping på Torggatan kan shoppare promenera uppför en sluttning där de kan stanna till vid rådhuset och även stanna för att vila i en park med en fontän. Bilder av statyn av Maria Alexandrovna är alltid en bra idé, och besök sedan Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum.

Eftersom Mariehamn är känt för sin maritima historia är Sjökvarteret ett måste. Här kan besökarna beskåda sjöbodar och gamla träbåtar för att sedan besöka sjömanskapellet längst ut på bryggan. Det finns många andra platser de hyllar sjöfartshistorien, till exempel Sunnan II, som är en restaurangbåt som erbjuder middagskryssningar. Besök någon av marinorna eller hamnarna, eller ta en promenad längs strandlinjen och håll utkik efter någon av de 40 färjorna som lämnar området på väg till Sverige och Finland.

Att gå genom denna stad, ta in all kultur, studera arkitekturen (som är en blandning av ryska, gotiska väckelse och renässans) och känna den livliga energin hos lokalbefolkningen och turisterna, är en upplevelse som kommer att vara en livstid. Från det fyrmastade segelfartyget Pommern, som är det enda museifartyget i sitt slag i världen, till det prisbelönta Ålands sjöfartsmuseum, shopping, utsökt mat som smörstekt abborre, rekreation, promenader längs stranden och vackra solnedgångar, Mariehamn bör definitivt placeras på din önskelista att uppleva och njuta av.

Mariehamns kommunsköld

Mariehamn Stads Kommunvapen

Antal invånare: 11776

Alexander II

Alexander II

Grundare av Mariehamn 1881

Maria Alexandrovna

Maria Alexandrovna
efter vilken Mariehamn fått sitt namn.