Museifartyget Pommern
Är man på Åland är ett besök på Pommern ett måste. Att uppleva och med egna sinnen få gå runt i det väl skyltade och väldokumenterade fartyget väcker både fantasi och nyfikenhet.
Nedanför Badhusparken i Mariehamns västra hamn ligger barken Pommern som är en av de få segelskutorna som finns kvar i världen. Hon ligger där stilla och påminner oss om Mariehamns svunna tider som hemma-hamn för de stora segelflottor redarna på Åland en gång hade.
Det unika med Pommern är att hon fortfarande är kvar i originalskick som lastfartyg. Många av hennes systerfartyg finns kvar, men alla är mer eller mindre ombyggda.
Pommern är byggd 1903 i stål och tacklad som en 4-mastad bark. Hon byggdes i Glasgow, beställd av rederiet B. Wencke & Söhne i Hamburg.
Hon är 95 meter lång och 13 meter bred. Stormastens höjd är 50 meter och hennes djupgående är 7,5 meter. Då alla segel är satta uppgår de tillsammans till totalt 3240 kvadratmeter segelyta.
Besättningen ombord bestod i allmänhet av 26 personer. Men resor med bara 20 personer ombord gjordes. Framförallt från Australien eftersom en och annan greps av äventyrslust och försvann iland.
Pommern såldes 1906 och hade under åren 1906-1923 två olika ägare. Efter första världskrigets slut erhöll Grekland Pommern som krigsskadestånd. Den Åländska redaren Gustaf Erikson fick veta att hon låg till salu i den Holländska staden Delfiz och skickade en skeppskontrollant. Köpet genomfördes nästan direkt och Gustaf Erikson köpte Pommern av den grekiska staten för 3900 pund. Även på den tiden var det ganska mycket pengar.
Pommern seglade sedan mest på rutten mellan England och Australien. Med sin totala lastkapacitet på 4050 ton kunde hon i genomsnitt frakta 49 000 stycken vetesäckar.
Veteskutorna på den tiden tävlade inofficiellt med varandra. Vetetradens eller “The Grain Race” rekord sattes 1933 av fartyget “Parma” med 83 dygn. Pommerns snabbaste resa gjorde hon på 94 dygn 1936.
1939 gör Pommern sin sista resa från Hull i England till Mariehamn. Hon har sedan dess legat i sin hemmahamn med undantag för andra halvåret 1944 då hon bogserades till Stockholm för att där vara spannmålsmagasin under en kort tid.
1947 avlider Gustaf Eriksson och Pommern blir då till salu. Dessvärre kräver hon stora reparationer och då segelerans tid börjar dra mot sitt slut, blir hon osåld. 1952/1953 beslutar sig Edgar Erikson och systern Eva Hohental att donera fartyget till Mariehamns stad.
Är man på Åland är ett besök på Pommern ett måste. Att uppleva och med egna sinnen få gå runt i det väl skyltade och väldokumenterade fartyget väcker både fantasi och nyfikenhet.
Det finns ett otal fotografier uppsatta med bilder från den svunna tid då fartyget korsade de stora haven med piskande vindar och meterhöga vågor… Tillsammans med vår guide drömmer vi oss bort ett tag och njuter av historiens vingslag…
Välkommen till museifartyget Pommern!
Mer information om Pommern samt öppettider och priser kan man läsa om här »
En artikel om Linjedop på Pommern »
Foto & Text: Björn Pettersson
Fakta från: Se Åland och Pommerns hemsida