Algblomning och Husdjur

Är hunden orolig, darrar den, kräks och vinglar efter strandutflykten? Kontakta då omedelbart veterinär. Risken är att den fått i sig algtoxiner som kan leda till döden inom en timme.

Nu smyger algblomningen sakta upp över Sveriges ostkust. Även om det inte är speciellt vanligt drabbas varje år några hundar av algförgiftning – ibland överlever de inte. Därför finns det all anledning att hålla koll på sin hund så att den inte badar eller dricker av algblommande vatten.

Symtomen för algförgiftning kommer snabbt, i vissa fall inom 30 minuter. De varierar i styrka beroende på hur gammal hunden är, hur mycket alger den fått i sig och hur mycket den ätit innan.

– De första symtomen är att hunden blir orolig, börjar darra och kräkas. Redan då måste hunden komma i omedelbar kontakt med veterinären, förklarar Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Nästa tecken är att hunden får kramper. Hunden vinglar, ramlar omkull och kan inte resa sig igen. Sedan går allt fort. Symtomen i slutfasen är koma innan hunden dör.

– Men det går att rädda en algförgiftad hund om man kommer till veterinären direkt. På väg in till veterinären bör man ringa och förvarna kliniken som ligger närmast. Minuterna är viktiga, uppmanar Lotta Gunnarsson. Hon fortsätter:

– Om hunden visar symtom, se till att den har tillgång till rent vatten, men ge den inte något att äta.

Förgiftningen gör att både lever och njurar slås ut med urinförgiftning och gulsot som följd. Dessa sjukdomar kan leda till döden.

Mer information om algförgiftning och andra sommarsjukdomar finns på Agrias webbplats, www.agria.se.

Du kan också kontakta:
Cina Seidefors, informationsansvarig på Agria, 073-964 20 01 eller
Lotta Gunnarsson, veterinär, 073-964 21 95.

Jourhavande Veterinär på Åland: +358-18-149 00

(Pressmeddelande från Agria)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *