Enebo Hantverkskafé

Efter ett par dagar här på Åland har vi på rekommendation fått veta att det finns ett litet trevligt trädgårds- och hantverkskafe i Geta, som ligger på norra Åland. Utan att egentligen veta exakt hur vi skulle åka, gav vi oss iväg med bil för att hitta ännu ett av Ålands smultronställen.

Efter att ha åkt till öns ände, känns det i alla fall som, hittar vi en handmålad skylt det står Enebo kafé på.Vi svänger av och kan inte låta bli att stanna till vid den lilla gårdsbutiken som säljer nyfångad fisk… Gott till kvällen!
Med en gädda i bagaget styr vi vidare… Efter att ha kört bara några hundra meter visar oss ännu en skylt att här är det dags att parkera. Vi letar rätt på en liten skuggit talldunge och börjar promenera, efter en liten stund ser vi ännu en vänlig skylt som visar oss vägen till grinden…

Enebo ligger vackert beläget i en mysig och avkopplande miljö. När vi närmar oss grinden tittar en glad dam fram i farstun och hälsar oss varmt välkomna. Vädret är lite mulet efter ett lätt sommarregn. Vi får sätta oss var vi vill i trädgården. Det finns flera bänkar och småbord utställda, men med tanke på att det fortfarande droppar lätt från trädkronorna tar vi ett bord i det fria. Vi upptäcker direkt att här finns massor av blommor, örter och annat vackert att titta på, många arter har man bara sett i tidningar eller på tv.

Kristina Wigren heter damen får vi snart veta efter att vi sett några gästböcker och fotoalbum som ligger öppet på ett bord. Kristina kommer fram och frågar om vi vill ha kaffe, örtte eller fläderblomssaft, vi väljer båda det beryktade kaffet. I samma andetag känner vi dofterna av nybakade bullar, vilket jag snabbt bestämmer mig för, men min sambo har sedan länge hört ryktet om den fantastiska ålandspannkakan med sviskonkräm och snömos… Vi får dock veta att pannkakan precis kommit ur ugnen och måste få ”vila” en stund, men att vi gärna får titta runt i hembygdsmuséet och hennes hantverksbod medan vi väntar. Sagt och gjort. Vi börjar med hantverksboden…

I hantverksboden får vi uppleva otroliga lapptäcken blandat med hemstickade sockor och koftor, allt i en miljö som knappt är rört sedan pigor och drängar en gång kanske bodde just i detta hus. Kristina kommer och säger att vi gärna får ta ett dopp från hennes brygga om vi vill, nu när solen börjar titta fram, men vi låter det vänta tills nästa gång.

Vi beger oss istället till det lilla hembygdsmuséet som ligger på andra sidan av gården. Vi vågar knappt gå in, det verkar inte vara rört sedan gammelmormor gick bort! Här finns allt kvar, säng, vävstol, kök, ja allt man kan tänka sig! En riktig upplevelse!
Efter att ha stillat vår nyfikenhet bland de små husen får vi veta att kaffet och ålandspannkakan är klart!

Vi flyttar vår placering till att, istället för att sitta mitt i solen, sitta under en stor björk. När vi sitter där med Ålands godaste kaffe, som serveras ur en riktigt gammal kaffepanna, tänker vi på lugnet, dofterna och fåglarnas sång. Allt vi blir serverade är bakat och lagat med både omsorg och kärlek, det känns!

Allt detta hände för 10 år sedan. Enebo har sedan dess blivit ett absolut måste varje år. Det är roligt att år efter år slå i de gamla gästböckerna och hitta både det man själv skrivit och det som både vänner och bekanta lagt till sedan sist…

Vi kommer tillbaka i år igen!

Kristina, slå på kaffet!

Foto: Nina Grankvist
Text: Björn Pettersson
//Björn & Nina
Trogna stamgäster
Enebo Hantverkskafe
Enebo Hantverkskafe
Enebo Hantverkskafe
Enebo Hantverkskafe