Jan Karlsgården

Jan Karlsgården ligger precis bredvid Kastelholms slott i Sunds kommun.
Friluftsmuséet, som beskriver en typisk bondgård från andra hälften av 1800-talet, är en samling gamla byggnader från 1700- och 1800-talen som flyttats till gården från olika platser på Åland.

Sommar

Det traditionella midsommarfirandet på Jan Karlsgården arrangeras av Kastelholmnejdens byalag och är ett välbesökt evenemang av både gamla och unga. Vill man uppleva en midsommar i historisk miljö är detta evenemang svårslaget!
I Juli arrangeras aktivitetsdagar på gården då många av de olika byggnaderna åter kommer till användning. Här finns då att köpa både hantverk och tidstypiska produkter från lokala hantverkare eller varför inte ett nybakat bröd direkt från vedugnen!

Vinter

I december arrangeras varje år ”Lilla julmarknaden” med produkter och hantverk från hela Åland
– väl värd att besöka!

Byggnaderna

De c:a 20 byggnaderna på Jan Karlsgården kommer som sagt från olika platser på Åland. Mangårdsbyggnaden är flyttad från Jan Karls i Finström och de olika väderkvarnarna som finns på området är karakteristiskt åländska.
Gården är indelad i mangård med boningshus, lillstuga, parbodar, loftbod och härbre, samt fägård bestående av djurhus, foderlador och förvaringsutrymmen av olika slag.
Jan Karlsgården är en levande historisk spegling och det flyttas nya byggnader då och då till området. Under hösten och vintern 2011 kommer en större om och tillbyggnad ske av det välrenommerade värdshuset som ligger precis intill.

Naturen

Jan Karlsgården ligger mitt i ett tidstypiskt landskap som sköts på historiskt traditionellt sätt med betesdjur och slåtterängar. Den biologiska mångfalden i området är givetvis ett resultat av en varsam hantering och faktumet att området kring Kastelholm en gång var en kunglig jaktpark.
Till Jan Karlsgården tar man sig enklast med bil, det finns gott om parkeringsutrymme. Man kan givetvis även ta båten och då lägga till vid gästhamnen strax intill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *