Vårfiske på Åland

Det är många som går och väntar på att våren ska komma, speciellt i sportfiskekretsar. För många spösvingare är det denna tid på året som är säsongens höjdpunkt, då chansen är som störst att komma i kontakt med “havets silver”, dvs. en silverblank havsöring eller “blänkare” som den även kallas i folkmun.

Förutom havsöringen, så är även vårfisket efter gädda populärt då du har stor chans att höja ditt personliga rekord med en romstinn gäddmadam. Tänk dock på att inte fiska i lekvikarna, många är numera dessutom fredade och chansen är även goda att få en i vattnen utanför vikarna!
Vintern har i år varit lång och det är fortfarande mycket drivis i stora delar av Skärgårdshavet och i de flesta vikar ligger isen fortfarande. Det har varit många kalla nätter som har hållit nere medeltemperaturen och issmältningen trots de varma dagarna. Ingmar Eriksson, sportfiskeansvarig på Ålands turistförbund säger att vattnen på västra sidan av Åland är delvis öppna, men att det förändras från dag till dag pga. vindens riktning. En nyhet för i år som kommer att gynna havsöringsfiskarna är att det är tillåtet att fiska från land på Hammarudda. Så det är bara att klä sig väl, ge sig ut i vårsolen och vara beredd på tampas med isflak.

För att locka havsöringen till hugg, så ska betet presenteras långsamt, gärna en kustvobbler i starka färger (rött, grönt, svart, orange). Havsöringen är mindre aktiv under vintern, först när vårens första varma solstrålar börjar att värma upp ytvattnet så går den på jakt efter föda nära land och då gäller det vara på plats.

Efter att ha varit på vårens två stora fiskemässor i Stockholm (Flugfiskemässan och Sportfiskemässan) så kan man dra följande slutsatser, antalet besökare var kanske inte det bästa, men det handlades ordentligt inför den kommande sportfiskesäsongen. I fiskeredskapsföretagets Fish It’s monter kunde man göra fynd bland gädd- och havsöringsbeten. Man häpnade över deras stora utbud och förmånliga priser. Deras monter var en av de största på mässorna. Det var svårt att inte fingra efter plånboken.

Fördelen med mässorna är att om vintern är seglivad, så har man en god tid att se över och komplettera sin utrustning och kolla in de nya trenderna. I år kommer flugfisket att växa ännu mera, dels för att kustfisket efter gädda och havsöring med fluga fått mera uppmärksamhet och dels för att utvecklingen av flugspön gått framåt. Det finns nu snabba spön som genererar tajta linbågar, vilket gör att kustvindarna inte längre är nåt större problem.

Jerkbait fisket efter gädda har vuxit sig stor de senaste åren. Ännu effektivare kan fisket med flugor som imiterar liten fisk eller tångräkor vara, speciellt på köldstel fisk i kallt vårvatten. Det kostar inte heller mycket att köpa ett bindstäd, lite bindningsmaterial. Det mycket roligare få fisk på en fluga man skapat själv. Att välja ett passande flugspö med tillbehör kan vara desto svårare, men med rätt vägledning är det inte mycket svårare än köpa ett metspö.

Har du bokat en fiskeresa till Åland och vill ha uppdaterad information om isläget, så är det bäst vända sig till stugbyägarna. Det kommer att bli ett chansartat vårfiske pga. det rådande isläget, där vindar och temperaturen för dagen kan bli helt avgörande.

Det kan bli trångt där kuster och vatten är isfria, så ta hänsyn till andra sportfiskare. Vi ses på Fiskarboden i Mariehamn..!

Till dess, vässa krokarna inför den kommande sportfiskesäsongen!

Text & Bild:
Per Sidbäck/Jesper Grönholm
Get Out Adventures