I valborgsmässohelgen var jag på Ålands första Vårmässa i Eckeröhallen.

Nästan 60 företag hade tagit chansen att visa upp sina företag och produkter för ålänningar, halvålänningar och turister.

Vädret var perfekt. Sol, men blåsigt. Bra, då kan det vara skönt att hålla sig i lä.

En första rundvandring visade att det fanns en hel del vitt skilda områden representerade. Blommor och trädgårdsprodukter är för mig extra lockande så här på våren. Vill ju gärna smycka trädgården med vackra saker och blommor inför sommaren. Trädgårdsmöbler, staket, portaler, blomlådor osv. gav inspiration för händiga trädgårdsfingrar senare i vår. För att inte tala om den lilla söta ”bron” att sätta över bäcken på tomten…

Lusthus fanns också som gav näring åt gamla drömmar. Det kunde funnits mycket mer av blommor och tips för balkonger och terrasser, men det kanske kommer nästa år?!

Cyklar, motorcyklar, mopeder och vespor fanns också att beskåda och drömma över. Jag tror det blir en vespa för mig! Tänk att susa ut på de Åländska småvägarna med både havsutsikt och vidunderliga naturupplevelser i mängder. Andas havsluft, sitta på en klippa i solen och äta matsäck! Kan det bli bättre?

Det borde bli en cykel också för motionens och lugnets skull..!

Ja, hälsa, både invärtes och utvärtes fanns också att prova på och lära mer om. Skönhet kommer ju inifrån, som bekant.

Till god hälsa hör givetvis ett gott sexliv. Inspiration, till lek och lust tillsammans med hjälpmedel därtill finns, det visade sig på mässan!

Godis behöver man inte avstå ifrån för att man vill äta sunt! Det finns ”naturgodis”! En av montrarna visade tydliga bevis. Nötter och torkade frukter av alla de slag, Gott! Konstaterade jag efter provsmakning!

Vackert Åländskt hantverk lyste och lockade. Kläder, smycken, heminredning av olika slag väckte ha-begäret! Ja, ja, tips är bra att få och en vacker dag…

När det gäller hantverk vet jag att Åland har otroligt mycket vackert och funktionellt att visa upp.

Vårstädning och all annan städning inomhus kan bli betydligt enklare och roligare än den varit hittills i mitt liv! Jag trodde inte mina ögon vid vissa demonstrationer av städredskap! Men, jo, det var sant!!!
Inköp snarast!

Vill man inte stanna i sin trädgård hela sommaren, kan man antingen bygga ny brygga vid strandkanten eller bestämma sig för att leva friluftsliv under några veckor. Förslag på hur, ja det fanns här! Båtsemester i Ålands skärgård, kajaker och inte minst tält av olika slag för camping eller, om man ville leva lite lyx under semestern, varför inte en husbil? Givetvis fanns även hjälp att få om man ville boka en härlig utlandssemester… Eller varför inte ta hjälp av någon turistservice för att fördjupa sig lite i vad Åland självt har att erbjuda i form av guidade bussturer, cykelturer, guidetaxi m.m.

Men, det borde väl vara ett självklart fritidsintresse att fiska när man befinner sig på en ö?! Säkert finns en massa kunskap om detta. Men, var var ni? Jag är novis, men vill lära mig om redskap och teknik. Kom igen!

Off-Road, Gokart, Folkrace, vad är det? De visade upp en del av sina godbitar och berättade entusiastiskt om sina hobbies. Kanske något för Dig? Inte för mig tror jag. Det går för fort!

Kläder för olika tillfällen och klimat fanns också att beskåda och prova! Tips på egna enkla hantverk fanns att prova på, speciellt tänker jag på mig själv, som inte haft tid att ägna mig åt något hantverk på 25 år. Om man inte räknar matlagning och bakning förstås! Nu ska jag börja sticka!

Åland är som bekant en ö mitt i havet. Då måste naturligtvis fisk av olika slag finnas att smaka på och köpa! Och självklart, det fanns! Regnbågslax i olika tillagningar kunde man smaka! Gott! Alltid gott!

Hembygdsföreningen visade upp mässans mest väldoftande monter med Julanda af Käringsund, nytjärad och med mast och allt i sin monter. De berättade gärna vad de gör, givetvis iklädda åländska hembygdsdräkter.

Fyrhjulingar och radiostyrda bilar demonstrerades utanför hallen. Praktiskt eller bara kul!? Välj själv!

Inne i hallen fanns kaffeförsäljning för den som ville vila en stund och i hallens entré såg Jari och hans medarbetare till att både utställare och besökare kunde äta och må gott.

Kaffe och korv fanns även att tillgå utanför hallen, t.ex. medan man roade sig med att se radiobilarna…

Visst är Åland ett paradis på jorden? Och visst vill vi alla att fler ska hitta hit och till hela det utbud som finns? Inte bara alla ålänningar, vi har ju hela Norden och Europa och …

Marknadsföring är ordet! Om man älskar en ö, som har så otroligt mycket att bjuda på av naturupplevelser, hav och himmel, trevliga invånare och gemyt, då är det både lätt och roligt att bjuda på sig själv, ge av sin tid och tala varmt för den plats på jorden som ger en själv ro i själen!

Javisst! Nästa Vårmässa finns redan inskriven i minnets almanacka! Självklart går jag då med!

Tack Gunnel och alla ni andra för i år!
Trevlig sommar!

Kay Ahlson-Pettersson
En mycket nöjd besökare

Handskakning