Midsommarstång

Med sin, ibland upp mot 20-30 meter höga längd, ståtar den vackert dekorerade åländska midsommarstången, hela året om

Arbetet med stången påbörjas tidigt. De olika dekorationerna görs för hand och är oftast nya till varje år.

Dekorationerna symboliserar flera olika saker;

Den lilla trägubben, fäktargubben, som ofta är klädd i vit skjorta, slips och väst eller någon form av uniform, symboliserar med sina fäktande armar i vinden, god skörd, flit och arbete. Är du ute i den åländska skärgården används dock ofta en vit eller förgylld knopp istället.

Under fäktargubben sitter vimpeln som oftast är i de åländska färgerna, men kan även ha ett årtal eller en
text tryckt eller broderat.

De små segelbåtarna som sitter under vimpeln symboliserar sjönäringen och den åländska sjöfarten.

Mellan korsarmarna på stången hängs lövade snören. De olika byarna använder olika blad, men de vanligaste är asplöv eller liljekonvaljblad. Formen på snörena bildar ofta ett timglasliknande utseende och har tolkats som symboler för god skörd.

Kronorna, som kanske är den åländska midsommarstångens mest iögonfallande dekoration, binds eller repareras några veckor före midsommar. Jan Karlsgårdens midsommarstång har t.ex. 42 kronor totalt, 6 stora och 36 mindre. Kronorna symboliserar markens gröda.

Det är stångkaptenen som leder arbetet och ser till att allt är klart då stången ska resas. Detta sker med hjälp av saxar, gafflar, rep och vajrar. Den åländska midsommarstången kan väga ända upp mot ett ton och kräver sina krafter för att resas!

Den åländska midsommarstången står ofta kvar efter midsommaraftonens festligheter och kan ses på festplatserna under nästan hela året!

Då midsommarstången ser olika ut från by till by tävlade man tidigare om vem som hade den längsta och vackraste midsommarstången. Tävlingen finns, så vitt vi vet, inte kvar längre…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *