Bomarsunds Besökscenter

Besökscentret fungerar som portal till Bomarsundsområdet

Året var 1854. Bomarsunds mäktiga fästning stod där, ännu inte fullbordad. Med enbart huvudbastionen och ett fåtal av de planerade 15 tornen uppförda, samt fragment av de imponerande skyddsvallarna, skulle denna borg tjäna som en sköld för det ryska imperiet mot dess västliga antagonister. Sedan 1830 hade ryska ingenjörer och arbetare envist arbetat på detta formidabla försvarskomplex.

Men den 8 augusti kom vändningen. En mäktig armé på 12 000 franska och brittiska soldater sattes i land på stränderna runt Bomarsund. Samtidigt ankrade en sektion av Östersjöflottan, bestående av omkring 40 krigsskepp, upp i en taktisk formation i form av en halvcirkel i Lumpar-fjärden, bara ett stenkast från Bomarsund. Denna dag skulle bli startskottet till ett av Ålands mest omfattande militära sammandrabbningar.

Jakob (Jakov) Andrejevitsch Bodisco
Jakob (Jakov) Andrejevitsch Bodisco

Vid gryningens ljus, klockan fyra den 13 augusti, blåste de franska trupperna till anfall. Under beskydd av en oupphörlig kanoneld från fartygen, stod Brännklintstornet som första måltavla, tätt följt av Notvikstornet. Hårda och oförtröttade strider rasade i flera dagar. Men den 16 augusti, när ryske generalmajoren Jakob (Jakov) Andrejevitsch Bodisco insåg det oundvikliga – att vidare strider bara skulle leda till ännu mer onödigt blodspillan – vajade vit flagg över fästningen. Den återstående ryska garnisonen togs som krigsfångar och fördes ombord på de allierades skepp. Inte långt därefter blev Bomarsunds fästning demolerad av segrarna, men än idag vittnar granitens ärr om den häftiga kanoneldens kraft.

Friden återvände till regionen när Parisfreden undertecknades 1856. I skuggan av det förödande nederlaget vid Åland tvingades Ryssland gå med på att Åland skulle bli en demilitariserad zon – en plats där varken trupper eller militära anläggningar skulle få fotfäste. Denna överenskommelse är fortfarande i kraft och är lika aktuell idag!

Idag stoltserar Bomarsund med ett modernt museum, där en rik samling av föremål och filmvisningar väntar besökare. Missa inte denna upplevelse!

Mer läsning:
Bomarsunds hemsida »
Bomarsunds Fästning »

Text: Björn Pettersson
Foto: Nina Grankvist

Fler bilder från denna plats

Bomarsund 22530 Ålands landsbygd AX
Få vägbeskrivning

Bomarsunds Besökscenter

Bomarsund
22530 Sund

Dela dina foton från denna plats med andra

Lägg till ett foto till denna plats

Maximum file size: 90MB

Genom att ladda upp bilder till Åland Online godkänner du våra villkor.